Dla entuzjastów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, imponującą propozycją jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu znanych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednakowoż oraz parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Prócz tego, Włosi lubią także pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.
Złączenie właściwych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.