Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodych pacjentów z reguły następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Sporo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, muszą w każdym calu odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny także monitorować reakcje dziecka w owym czasie, kiedy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja lub orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym lub w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać oryginalne produkty osobno i co parę dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą także starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niesłychanie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najpoprawniej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają należytych zasad diety i nie jedzą mleka bądź towarów zawierających orzechy.